Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Under tiden som domstolen handlägger målet får Inköp och upphandling inte teckna avtal.
2017-06-14: Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd.
2017-04-28: En leverantör har överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten som meddelat ett interimistiskt beslut (avtal får inte tecknas). Vi avvaktar beslut om eventuellt prövningstillstånd.
2017-04-21: Förvaltningsrätten avslår samtliga ansökningar om överprövning.
2016-12-27: Två leverantörer har ansökt om överprövning.
2016-12-20: En leverantör har ansökt om överprövning.
Vad innebär det att upphandlingen är överprövad?
Att en upphandling blivit överprövad innebär att en eller flera leverantörer ansett att upphandlingen har någon brist mot bestämmelserna i LOU. Ansökan om överprövning kommer då att prövas av förvaltningsrätten. Skulle domstolen komma fram till att det finns en brist och att leverantören lidit skada av bristen så beslutar domstolen om att upphandlingen ska göras om eller rättas. Finns det ingen brist kommer ansökan att avslås.
Under tiden som domstolen handlägger målet gäller en s.k. förlängd avtalsspärr, vilket innebär att Inköp och upphandling inte får teckna avtal. En vanlig fråga är hur lång tid överprövningen tar. Genomsnittstiden för en prövning i förvaltningsrätten är för Inköp och upphandlings överprövningar 2,7 månader men det kan givetvis gå fortare eller ta längre tid. En dom från förvaltningsrätten kan överklagas. Om kammarrätten (andra instans) eller Högsta förvaltningsdomstolen (högsta instans) meddelar s.k. prövningstillstånd tar processen betydligt längre tid.