Göteborgs Stad, liksom de flesta andra konsumenter, saknar kunskap om leverantörskedjorna bakom de produkter som köps in. Det försvårar hållbarhetsarbetet eftersom uppföljningen ofta stannar i första eller andra led.
När Göteborgs Stad gör uppföljningar och revisioner av leverantörer skapas en bild av hur leverantörskedjorna ser ut. Det är dock sällan möjligt att se hela kedjan, det vill säga från köpare – till grossist – till tillverkare – till underleverantörer av insatsmaterial – till råvaruproducenter, så
som gruvor, bomullsodlare och skogsbrukare. I många fall stannar uppföljningen av leverantörskedjan i första eller andra led eftersom grossisterna ofta saknar information om produkternas ursprung.
Göteborgs Stad har ramavtal med 1 373 leverantörer och uppskattningsvis en och en halv miljon varor i e-handelssystemet Winst. De största varuleverantörerna är grossister med många tusen produkter, där det för varje produkt finns en bred kedja av underleverantörer.
– Ju fler delar i en produkt, desto längre och mer komplicerade leverantörskedjor. I exempelvis elektronik och fordon är antalet underleverantörer i leverantörskedjan mycket stort, medan det för livsmedel är en förhållandevis kort leverantörskedja, säger Helena Sagvall, CSR-specialist på Upphandlingsbolaget.
När det kommer till miljö och sociala aspekter i tillverkningen av de varor som köps har Göteborgs Stad höga målsättningar. De långa leverantörskedjorna gör det svårt att veta hur kemikalier hanteras i hela produktionskedjan och om arbetsvillkoren är bra. Att följa upp ursprunget av en vara är en omfattande arbetsuppgift. Därför prioriteras inom vilka områden den största nyttan finns, dialog förs med leverantörerna inom de prioriterade områdena samt påverkan för en ökad samverkan mellan offentliga myndigheter nationellt. I nuläget går det tyvärr inte garantera att alla produkter som tillhandahålls i Winst uppfyller Göteborgs Stads politiska mål och ambitioner. Det beror både på det stora utbudet, men också på de komplexa, globalt förgrenade produktionskedjorna. Genom uppföljning kan Göteborgs Stad dock få mer information och möjlighet att till viss del påverka utvecklingen.
Detta är en artikel hämtad ur hållbarhetsredovisningen Hållbara inköp 2016 där du kan läsa fler artiklar om socialt ansvar i upphandling.