Kategoristyrt arbetssätt ska skapa samordningsvinster för hela staden
I arbetet med att införa kategoristyrning i Göteborgs Stad har ett antal pilotprojekt startats upp. Ett av de områdena som är först ut är anläggning, som också är ett av stadens största inköpsområden. Bygg och anläggning står tillsammans för ungefär hälften av stadens totala inköpsvolym.
Under en första workshop på Inköp och upphandling möts köpschefer och representanter från de av Göteborgs Stads förvaltningar och bolag som köper mest anläggningstjänster för att diskutera kategoriträdet inom området ska definieras. Syftet är att ta reda på samordningsvinsterna inom området.
Precis som inom bygg finns det samordningsvinster att göra genom att börja arbeta kategoristyrt. Genom att få en gemensam bild av inköpen i staden kan samordningseffekter göras gentemot leverantörerna, både i fråga om pris och tillgänglighet. Att samla de stora aktörerna i staden är ett led i att på bästa sätt definiera och inventera kategorin anläggning i underkategorier. Under workshopen visar det sig att behoven och kategoriseringarna mellan stadens bolag och förvaltningar varierar stort. Vissa saker har alla behov av, exempelvis snöröjning, medan andra delar är väldigt specifika.
– När vi ska bygga Hisingsbron så är det ett unikt projekt, med många unika komponenter, säger Jan Rinman, biträdande direktör Trafikkontoret.
När kategoriträdet byggs finns det många aspekter att ta hänsyn till. Det är viktigt att det inte blir för trångt.
– Det handlar inte om att vi gemensamt ska katergoristyra väldigt specialiserade områden utan hitta de områden som vi faktiskt kan samordna i staden, säger Åsa Bergman, avdelningschef gör Inköpsstrategi på Inköp och upphandling.
Läs mer om kategoristyrningsprojekten:
Samlat tag kring inköpen av Göteborgs Stads kommunala fordonsflotta