Vår upphandlingsledare Ann Sagvall har blivit intervjuad av vår ramavtalsleverantör Martin & Servera till deras års- och hållbarhetsberättelse för 2018. Detta med anledning av att Ann ansvarar för de livsmedelsavtal som Martin & Servera är leverantör för. Ramavtalen gäller såväl Göteborgs Stad som kranskommunerna, avtal som omfattar ungefär 1 500 miljoner på fyra år. Göteborgs Stad har tidigare haft målet att minst 50 procent av beställda livsmedel ska vara ekologiska, vilket har förutsatt ett förändrat köpbeteende i drygt 650 kök i skolor, förskolor och äldreboenden, liksom verksamheter som Stadsteatern och Scandinavium.
– Upphandlingen blir en möjliggörare, medan den som beställer livsmedel till exempel till ett skolkök blir den som ska göra verkstad av målet, berättar Ann Sagvall.
Vilka utmaningar ser du i att nå era mål?
– Det finns gott om ekologiska produkter. Däremot är vårt specifika mål om 100 procent ekologiskt kött och chark lite svårare att uppnå.
Vi har fått göra ett undantag för äldreomsorgen då det saknas ett tillräckligt brett ekologiskt utbud av nischade husmanskostprodukter som isterband, köttkorv och stekfläsk. Ann menar dock att ekologiskt framför allt var en viktig fråga för några år sedan. Idag har det nästan blivit en hygienfaktor, något man tar för givet. Istället har den större klimatfrågan hamnat mer i fokus och är extra prioriterad i Göteborg. Man diskuterar till exempel hur andelen kött ska minskas i menyerna och hur man ska hantera matsvinnet.
Inom ramen för projektet Göteborgsmodellen för minskat matsvinn jobbar man aktivt både inom skola och äldreomsorg. Modellen är ett verktyg med åtgärder, checklistor och goda exempel, från menyplanering till resthantering.
– Matsvinnet är ett slöseri som inte bara slukar pengar och naturresurser utan också påverkar klimatet. Där är det viktigt att göra rätt redan från början, och titta på vilka livsmedel man väljer och hur mycket man köper in.
Vilka krav ställer Göteborgs Stad på en bra livsmedelsgrossist?
– Förutom de grundläggande kraven som vi ställer på alla leverantörer är det viktigt att det finns kapacitet att leverera till så många olika leveransställen som vi har. Vi tittar också på om man använder miljövänliga fordon eftersom det gäller en transportintensiv tjänst. Sedan är det naturligtvis viktigt att man har ett sortiment som motsvarar våra behov.
Hur fungerar arbetet med Martin & Servera?
– Martin & Servera är en stor leverantör till oss och vi har ett nära samarbete. Vi har väldigt lika syn på hållbarhetsarbetet på många sätt. Både Göteborgs Stad och Martin & Servera arbetar
mycket med att minska klimatpåverkan och vi strävar gemensamt mot ett mer hållbart samhälle.
Har efterfrågan på utbudet förändrats?
– Vi ser en större efterfrågan på att få veta ursprunget på de produkter vi köper. Idag tittar man mer på var produkten kommer ifrån, hur den har producerats och transporterats, helt enkelt vilken påverkan den har på sin omvärld. Det är något vi får jobba mycket med, för det är inte alltid så enkelt att få fram den informationen.
Vilka utmaningar ser du när det gäller upphandling av livsmedel framåt?
– En stor utmaning är transporter och leveranser för att minska fossilberoendet från bilar. Samtidigt kommer fokus troligtvis att ligga kvar på den övergripande klimatfrågan och i slutändan vilka livsmedel vi ska välja, och då blir det avgörande att de leverantörer vi använder har det sortiment vi efterfrågar.