På förskolan Sjupundsgatan 10 är den nya leksaksmaten i trä så populär bland barnen att ingen har undrat vart plastgrönsakerna tagit vägen. Övergången till giftfri förskola kändes självklar när flytten gick till helt nya lokaler våren 2016.
Det är full rulle inne på Sjupundsgatan 10. På de åtta avdelningarna leker 140 barn i åldrarna ett till fem. Lokalerna är nya och fräscha, precis som allt lekmaterial. Vid flytten hit för 2,5 år sedan fick inga av de gamla leksakerna på förra stället följa med.
– Vi har som prioritering att rensa ut all plast så vi tog inte med oss något gammalt lekmaterial. Allt som vi har nu är så miljöanpassat som möjligt, berättar förskolläraren Ellen Kristiansen.
Ellen har varit med sedan starten av verksamheten på Sjupundsgatan 10. Som inköpsansvarig lägger hon beställningar på lek- och hobbymaterial ungefär två gånger per termin. Allt beställs via stadens e-handelssystem.
– Vi litar på att det som finns i systemet är bra, vi vet ju att Göteborgs Stad kollar sina leverantörer, säger hon.
Att ersätta gammalt med nytt har dock inte varit så enkelt, förklarar Marianne Barud, förskolechef och initiativtagare till att Sjupundsgatan 10 ska bli en giftfri förskola.
– När vi flyttade hit var det jättesvårt att få tag i sådant som var giftfritt, leverantörerna var inte alls lika medvetna som idag, säger hon.
– Ja, det finns många fler produkter i trämaterial nu än för bara några år sedan, då var det mesta i plast, håller Ellen med.
De nya träleksakerna är dyrare men varar längre än plastsakerna som barnen tuggade sönder. Och ingen har uttryckt saknad efter det som inte fick komma med i flytten.
– Den nya leksaksmaten i trä bara älskar de och leker väldigt mycket med, konstaterar Ellens kollega Ursula Brettne.
– Men ibland går det inte att undvika plast, som med till exempel dockor. Då får vi helt enkelt kolla upp vilken plast som är bäst, tillägger hon.
Enligt Ursula och kollegorna är det bra att Göteborgs Stad ställer krav på vad som får köpas in till förskolorna. Men ibland kan de sakna att få handla saker som de tidigare hittade i second handbutiker.
– Barnen tycker att det är jätteroligt med gamla väskor och sådant men det kan vi inte ha om vi ska vara en giftfri förskola. Istället får vi försöka hitta andra saker, säger de
Texten kommer från Inköp och upphandlings hållbarhetsredovisning för 2018. Läs hela redovisningen på intranat.goteborg.se/inkop under ”Hållbarhet”.