Schyssta villkor på frukt och grönt
Vad vet vi om potatisen på tallriken i skolan? Hur går odling och skörd av frukt och grönt till i Sverige? Det finns indikationer på att det kanske inte är så bra som vi vill tro. Detta försöker Göteborgs Stad att motverka i det nya ramavtalet för frukt och grönt.
På det nyligen startade ramavtalet för frukt och grönt finns varor som är odlade både i Sverige och som är odlade utomlands. Att arbeta med odling av frukt och grönt är ett säsongbetonat arbete och det finns årliga arbetstoppar i jordbruket. För frukt och grönt som odlas utomlands har varningsflaggan länge varit hissad då det funnits risk för dåliga arbetsvillkor. Varifrån en vara kommer, och under vilka villkor den är odlad, kan variera med säsongerna. De produkter som Göteborgs Stad köper mest av och som odlas i Sverige är potatis, morötter, lök och vitkål.
Inför den senaste upphandlingen av frukt och grönt till Göteborgs Stad gjordes behövlighetsbedömning av arbetsrättsliga villkor i upphandlingen. I behövlighetsbedömningen visade det sig att Sveriges lantbruksuniversitet, Lunds universitet och Axfoundation alla står bakom olika rapporter där det framgår att det förekommer oskäliga arbetsvillkor på odlingar i det svenska jordbruket.
– Rapporterna visar att bönderna har svårt att hitta arbetskraft i Sverige som vill utföra det tunga skördearbetet, istället tas tillfällig personal in vilket höjer riskerna för dåliga villkor, säger Helena Sagvall, CSR-Specialist.
Förutom skriftliga rapporter förekommer flera rapporter i media, framförallt i södra Sverige. Den mediala rapporteringen fokuserar på undermåliga boenden och redskap för de anställda som kommer hit för säsongsarbete.
Arbetskraften som kommer till Sverige för skörd av grönsaker och frukt är ursprungligen främst från Baltikum och Östeuropa. I vissa fall har det även rapporterats om anställda från Sydostasien, framförallt i skörden av bär. Jordgubbar är en väldigt liten produkt i Göteborgs Stads verksamheter men köps en del på försommaren. Jordgubbarna har i behövlighetsbedömningen visat sig vara det värsta exemplet.
– Rapporten från Axfoundation visar att jordgubbar, i det här fallet från Öland, plockas på ackord av asiatiska arbetare. De får 3 kr per plockad liter, för varje liter de lämnar in får de en kupong som de vid dagens slut löser in mot pengar. Rapporten säger att om du som anställd är snabb och det är goda förhållanden kan du komma upp i 40kr per timme. Den lägsta kollektivavtalade lönen för vuxna arbetare inom branschen är 120 kr per timme, säger Helena vidare.
När Inköp och upphandling i sin behövlighetsbedömning såg att det behövdes arbetsrättsliga villkor tog vi kontakt med arbetsmarknadens parter och hade dialog med framförallt arbetstagarorganisationen. Villkoren som utarbetades är inriktade på att komma åt problematiken för dem som är säsongsanställda, då risken inte bedöms vara så stor för oskäliga arbetsvillkor för dem som är fastanställda. De arbetsrättsliga villkoren som ska uppfyllas i odlingen bygger på ”Trädgårdsodlingsavtalet” inklusive bilagan ”arbete inom jordbruket” mellan Gröna Arbetsgivare (SLA) och Kommunal. Villkoren avser arbetstid, semester och lön.
De stora aktörerna i branschen börjar bli medvetna om problematiken. Märkningen Svensk Sigill har tillsammans med branschens aktörer tagit fram en certifiering som heter IP Arbetsvillkor. I framtagandet av den har arbetsmarknadens parter och de stora dagligvarugrossisterna varit med. IP Arbetsvillkor innehåller bland annat det som Göteborgs Stads arbetsrättsliga villkor innehåller. I september 2019 var 50 stycken lantbruksföretag certifierade, det är en liten andel av det totala lantbruket i Sverige. Enligt jordbruksverket finns det 63 000 stycken lantbruk i Sverige 2018.
Everfresh är en av Nordens största grönsaksgrossister och ingår i en internationellkoncern. Everfresh är underleverantör till Göteborgs Stad på ramavtalet för frukt och grönt. Tillsammans med bland annat ICA-gruppen och Axfoodkoncernen har de gått ut med ett villkor till odlarna att de måste vara anslutna till IP Arbetsvillkor senast till säsongen 2020.
– Det är ett problem med att inte fler har anslutit sig ännu, säger Jennie Montell, Sustainabillity manager på Everfresh.
Jennie säger att flera fall av bristfälliga arbetsförhållanden har uppdagats de senaste åren och att Everfresh ställer sig mycket positiva till att vi ställer krav på arbetsrättsliga villkor. Anledningen till att de är positiva till villkoren är att det blir ytterligare ett argument för dem att använda i samtalet med odlarna för att få dem att börja arbeta med att säkerställa goda arbetsvillkor för alla anställda. Genom att ställa arbetsrättsliga villkor vill Inköp och upphandling att Göteborgs Stad ska bidra till bättre villkor för alla dem som odlar och skördar den mat vi äter i skolor och på äldreboenden.
Inför det att villkoren ställdes i den genomförda upphandlingen togs kontakt med upphandlingsmyndigheten för att få information om det var så att någon annan hade goda exempel på arbetsrättsliga villkor inom detta område, men det fanns inte. Inköp och upphandling är vad vi vet först i landet med att ställa dessa villkor på framtagandet av varor.
– Vi visar att det går att ställa arbetsrättsliga villkor, på både varor och tjänster, och nu vill vi att fler ska följa efter så att vi kan bidra till förbättringar, säger Helena.