Inköp och upphandling har tagit fram ett förslag på en definition av begreppet civilsamhälle. Syftet med detta är att vi ska kunna skapa sig en långsiktig möjlighet att inkludera en parameter kring civilsamhälle i framtida kartläggningar och rapporter rörande Göteborgs Stads spend*.
Denna definition ska alltså inte ses som en allmän definition som ska gälla för samtlig samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer. För att våra framtida dataunderlag ska bli så rättvisande som möjligt, behöver vi er hjälp med att inkomma med synpunkter på vårt förslag till definition.
Vårt förslag till definition är att:
En organisation inom civilsamhället är en juridisk person som:
- Är organisatoriskt fristående och inte direkt eller indirekt ägd eller kontrollerad av staten, en kommun eller en region
- Är självstyrande och därmed fullt ansvarig för de ekonomiska risker och överskott som genereras av organisationens verksamhet.
- Är demokratiskt uppbyggd där medlemmarna ges möjlighet till delaktighet i beslutsfattandet.
- Har ett syfte som är oegennyttigt och verkar för en specifik grupp eller allmännyttigt ändamål. I de fall kommersiell verksamhet förekommer är det sociala eller samhälleliga syftet är motivet för den kommersiella verksamheten.
- Har en begränsning av utdelning av överskott. Det sker inte några värdeöverföringar annat än till andra organisationer inom civilsamhället eller till forskning.
Skicka era synpunkter skriftligen till Johan Davidsson (johan.davidsson@ink.goteborg.se) senast 24 november 2020.
*Spend: Spend definieras inom Göteborgs Stad som de utbetalningar som görs i samband med stadens anskaffning av varor, tjänster, entreprenader, hyror, med mera, om detta görs utifrån frivillighet och konkurrens samt att krav på nyttoskapande finns.