Majoriteten av stadens leverantörer är mindre företag. Det visar den senaste SME-analysen där det framgår att 93 % av alla stadens leverantörer är små och medelstora företag. Av dem är 58 % mikroföretag.
Sedan 2010 har Inköp och upphandling följt fördelningen av storleken på ramavtalsleverantörer och hur stor andel av inköpen som görs hos dessa företag. Metoden har ändrats under tidens gång, men resultaten är detsamma – det är ingen nackdel att vara liten i Göteborg.
Nytt för i år är att det är Inköp och upphandling själva som genomfört analysen och haft full tillgång till all metod och dataunderlag. I och med ett förbättrat underlag, bland annat spendrapporten, kan nu även uppföljning göras utifrån stadens samlade inköp.
Under 2019 var 93 procent av stadens leverantörer små och medelstora företag. Av dem var 58 procent mikroföretag. Analysen visar även att 59 procent av stadens totala inköp på 25 miljarder kronor gick till små och medelstora företag.
– Att Göteborgs Stad handlar av mindre företag gynnar många. Generellt sett är de små och medelstora leverantörerna också lokala leverantörer med säte i Göteborgsregionen, vilket skapar fler jobb lokalt, säger Miia Vuolama, specialist i förebyggande arbete mot ekonomisk brottslighet på Inköp och upphandling.
Liknande mönster för stadens gemensamma ramavtal
Likt tidigare år är även majoriteten av ramavtalsleverantörerna mindre företag. Av de dryga 6 miljarder som ramavtalen omsätter går huvuddelen till små och medelstora företag.
2019 var 85 procent av ramavtalsleverantörerna små och medelstora företag, det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med analysen som gjordes för 2018.
– Analysen ger oss ett bra underlag som vi kan använda för att ta tillvara på konkurrensen och skapa goda affärer. Att staden handlar av mindre företag ligger helt i linje med stadens målsättning om att göra det möjligt för alla att delta i upphandlingar och att staden ska ha en varierad leverantörsbas, säger Oscar Fernholm, inköpsanalytiker på Inköp och upphandling.