Efter många år inom fordonsindustrin lämnade Åsa Bergman privat sektor för att utveckla en helt ny inköpsstrategisk avdelning på Inköp och upphandling. Ett arbete som kantats av både utmaningar och glädje, och som under de senaste två åren bidragit till viktiga förändringar i stadens inköpsarbete. Möt en av våra medarbetare på Inköp och upphandling.
När Åsa såg annonsen till tjänsten som avdelningschef för den inköpsstrategiska avdelningen kände hon att här var utmaningen hon väntat på – att få bygga upp en avdelning från grunden och att applicera sin långa erfarenhet av inköpsstrategiskt arbete på offentlig sektor.
– Att utveckla stadenskategoriarbete, skapa bättre förutsättningar för att göra goda affärer och uppfylla hållbarhetsmål – och i förlängningen bidra till alla de som bor och verkar i staden – kändes både meningsfullt och lite pulshöjande, säger Åsa.
Efter sin utbildning som maskiningenjör på Chalmers började karriären på Volvo personvagnar, där hon specialiserade sig inom automation. Efter ett antal år som projektledare i Torslanda och i Gent (Belgien) valde hon att byta spår och blev erbjuden en tjänst inom inköp på Volvo och gjorde sina första erfarenheter av kategoriarbete. Mellan 2015-2018 var det hon som ansvarade för införandet av kategoriplansarbetet på Volvo Bussar.
Att gå från privat sektor till offentlig sektor innebar helt klart en förändring. En politiskt styrd organisation har helt andra typ av mål än ett privat företag. Den politiska styrningen och alla lagar som påverkar offentlig sektor gör kategoriarbetet mer komplext än i ett privat företag.
– I Göteborgs Stad är det inte bara besparing och kvalitet som räknas, utan också hållbarhetsmål. Den offentliga sektorn ska gå i bräschen för dessa frågor och vi måste driva på den utvecklingen, för medborgarnas skull. Det är viktigt utifrån ett demokratiskt perspektiv, säger Åsa Bergman.
Utmaningar är drivkraften
Åsas starkaste drivkrafter i jobbet, såväl som privat, är att utvecklas och att lära sig nytt. När Åsa började på Inköp och upphandling var det inköpsstrategiska arbetet bara så smått påbörjat. Det var bara för Åsa att kavla upp ärmarna och göra jobbet från grunden.
– När jag började jobba på Inköp och upphandling hade jag mycket begränsade kunskaper inom LOU (Lagen om offentlig upphandling). Jag tror inte heller jag till hundra procent förstod den extrema decentraliseringen i kommunen och hur det skulle producera en del svett i pannan. Men samtidigt vet jag att det är i skavet som verklig utveckling sker. Hade det varit enkelt så hade det ju redan varit gjort, säger Åsa.
Inköp och upphandling får större och större mandat av politiken för att effektivisera stadens inköp. Framåt ska avdelningen bland annat driva utvecklingen av ett stadengemensamt systemstöd för leverantör- och avtalshantering. Detta ska bland annat leda till bättre överblick av köpmönster för stadens förvaltningar och bolag och en förbättrad leverantörsstyrning.
Närheten till kompetens
På förvaltningen finns det en enorm expertis, så även om Åsa var ny inför flera områden så kunde hon lätt ta hjälp av förvaltningens medarbetare.
– Det finns en sådan kompetens i huset. Jag har upphandlare, jurister, kommunikatörer och människor med stenkoll på stadens processer, nära till hands dagligen, säger Åsa.
När det kommer till den egna avdelningen har Åsa sett till att rekrytera människor med erfarenhet inom bland annat projektledning, verksamhetsutveckling, analys, upphandling, konsultverksamhet och mycket mer. Gruppen arbetar ofta tillsammans och mångfalden i kompetens genererar både många goda beslut och fantastiska idéer.
– Jag är otroligt stolt över min avdelning. Jag ser fram emot att vi tillsammans kommer uppfylla vårt uppdrag att öka inköpsmognaden i staden, avslutar Åsa Bergman.
Åsa är en av många duktiga anställda på Inköp och upphandling. I artikelserien ”Lär känna oss på Inköp och upphandling” får du en inblick i hur vi arbetar på vår förvaltning.