Vad vet vi egentligen om maten vi äter? Hur säkerställer Göteborgs Stad att barn på förskolan har en giftfri vardag? Är goda arbetsvillkor en självklarhet? Detta är några av de frågor som Upphandlingsbolaget har satt under lupp under 2016. Vid årsskiftet blev bolaget förvaltning och därmed blev detta Upphandlingsbolagets sista hållbarhetsredovisning.
2016 var ett år med stora interna förändringar då bolaget blev den helt nya förvaltningen Inköp och upphandling. Även på hållbarhetsområdet är det mycket som har hänt. Förutom att två personer har anställts så har nya stora hållbarhetsprojekt dykt upp. Bland annat har det genomförts en stor uppföljning av arbetsrättsliga villkor hos våra leverantörer. Göteborg är först i Sverige att med oberoende konsulter göra denna typ av insats.
Utöver de arbetsrättsliga frågorna har det också varit ett stort fokus på sysselsättning för personer som står långt från arbetsmarknaden. När det kommer till miljöfrågor är det främst mikroplaster som varit en het potatis.
— Förväntningarna på oss att ställa miljömässiga och sociala krav kommer fortsätta att vara stora. Det är viktigt att vi fortsätter att arbeta med frågor som gäller till exempel arbetsvillkor och uppföljning av produktionsvillkor i andra länder, säger Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör Göteborgs Stad inköp och upphandling.
En hållbarhetsredovisning är till för att tydliggöra hållbarhetsarbetet internt, hitta förbättringsområden och att visa utåt hur organisationen arbetar med hållbarhetsfrågor.
— Eftersom vi gör upphandlingar av allt ifrån livsmedel, vårdplatser, till datorer, så ser också vår påverkan på miljö och sociala områden väldigt olika ut. Den största utmaningen med hållbarhetsredovisningen är att visa på bredden utan att varken bli för spretig eller välja bort för stora delar av verksamheten, säger Linda Nilsson, hållbarhetssamordnare Göteborgs Stad inköp och upphandling.
Varje år har det genomförts en intressentdialog för att undersöka vilka hållbarhetsfrågor som är viktiga för bolagets intressenter, såsom våra ägare, kunder och branschorganisationer. Intressentdialogen, i kombination med politiska mål, är ett riktmärke för hur bolaget ska prioritera sitt arbete framåt.
Läs om bolagets utmaningar och insatser under 2016.
Förvaltningen för inköp och upphandling fortsätter naturligtvis sitt hållbarhetsarbete. Det är ännu inte bestämt om det blir en hållbarhetsredovisning för 2017.