Göteborgs Stad inköp och upphandling är mitt uppe i förberedelserna inför en ny upphandling av livsmedelsgrossist. Anita Olofsson Enquist och Ann Sagvall från Inköp och upphandling har under två dagar träffat producenter tillsammans med avtalsgruppen för att ta del av det senaste inom livsmedelsbranschen.
På plats fanns bland annat Jacob Ahlström från Ahlström Factory som är leverantör av vegetariska ersättningsprodukter inom det nuvarande ramavtalet.
– Marknaden för vegetariska livsmedel har exploderat de senaste åren och det finns en stor efterfrågan på produkter som efterliknar köttalternativen, såsom burgare, korv och färs, menar Jacob Ahlström från Ahlström Factory. Att äta vegetabilisk kost istället för kött sparar enorma resurser, såsom markanvändning, vatten med mera, förklarar Jacob.
Miljömålen i Göteborgs Stad är förenliga med ett ökat antal vegetariska måltider.
– Vi kan se att köttkonsumtionen har minskat i Göteborgs Stad de senaste åren. Många verksamheter har en eller flera köttfria dagar och vi kan se att det generellt serveras fler vegetariska måltider. Det är många skolor och förskolor som bara serverar kött en till två gånger i veckan, säger Anita, måltidscontroller, Göteborgs Stad inköp och upphandling.
Ett av syftena med att träffa producenterna redan innan upphandlingen påbörjas är att avtalsgruppen ska ha möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter och önskemål till de företag som kan bli leverantörer eller underleverantörer i det kommande ramavtalet. Företagen har då möjlighet att ta till sig feedbacken eller förklara varför det ser ut på ett visst sätt.
Under de två heldagar som avtalsgruppen och företagen träffades fördes en god dialog, tillsammans bollade de idéer som mynnade ut i flera konkreta förslag. Anna-Lena Holgersson, som är köksmästare på Torslandaskolan, framför bland annat att det vore bra om det följde med tillagningstips till de vegetariska ersättningsprodukterna, då det fortfarande är nytt för många hur de ska hanteras.
Sojans ursprung är också en het potatis. Det är en kontroversiell produkt som ofta sammankopplas med miljöförstöring, skövling av regnskog, kemikalieanvändning, dåliga arbetsvillkor och genmodifierade organismer (GMO). Det är viktigt för både producenter och Inköp och upphandling att ta hänsyn till dessa frågor.
De senaste åren har hållbarhetsfrågan fått ett allt större fokus hos producenterna. Tidigare var det främst ekologisk mat man pratade om, men nu finns ett vidare hållbarhetstänk som även involverar till exempel effektivare transporter, arbetsförhållanden i produktion, svinn och smarta förpackningar.