Sysselsättningskrav i upphandling ska bidra till ett mer jämlikt Göteborg

Göteborg är en delad stad. Mellan ändhållplatserna på 11:ans spårvagnslinje, från Saltholmen till Bergsjön, sjunker den förväntade medellivslängden med sju och ett halvt år för kvinnor och nio år för män. Andelen nyanlända är betydligt högre i Göteborgs utsatta ytterområden än i övriga staden och i snitt tar det nio år för en nyanländ att få sitt första jobb i Sverige. Det vill Göteborgs Stad ändra på.
Göteborg är ledande i Sverige på att ställa sysselsättningskrav i upphandlingar. Det betyder att staden ställt krav i mest omfattning och under längst tid. Stadens arbetsmodell för social hänsyn syftar till att bidra till ett mer jämlikt Göteborg, genom att matcha leverantörers kompetensbehov med personer som står långt från arbetsmarknaden. Förvaltningen för inköp och upphandling påverkar främst genom att ställa krav i ramavtal, men ansvarar också för en stadsövergripande stödfunktion och utbildar stadens upphandlande enheter stegvis i arbetssättet.
Förvaltningens uppdrag i Göteborgs Stads budget är att driva arbetet mot det politiska målet att hälften av alla tjänsteupphandlingar i staden ska göras med modellen social hänsyn. Att endast ställa krav är dock inte ett resultat i sig som gynnar målsättningen för målgruppen, därför är det viktigt att rätt krav ställs och att stödfunktionen alltid kopplas in så att kravet kan följas upp av en dialog och en eventuell rekryteringsprocess.
Som en del av utvecklingsarbetet ser Inköp och upphandling ett behov av att ta fram en långsiktig strategi för utveckling av hur modellen ska följa skiftningar i konjunkturlägen och arbetsmarknad. Att utbilda målgruppen långsiktigt har visat sig vara en utmaning eftersom det blir allt svårare att rekrytera personer till yrkesutbildningar. Målgruppen är förändrad sedan 2014 på grund av det goda konjunkturläget och den relativt sett låga arbetslösheten. I dagsläget rekommenderar därför stödfunktionen dialogkrav snarare än skarpa kravformuleringar för anställningar i förfrågningsunderlagen.
När fler upphandlare ställer sysselsättningskrav ökar arbetsbelastningen på stödfunktionen. Ett IT-verktyg för att hantera en växande volym av uppdrag är därför under utveckling. Resurserna att arbeta på en strategisk nivå och samtidigt praktiskt hantera specifika uppdrag är knappa. Det har därför påbörjats en översyn kring om resurser behöver tillsättas till stödfunktionen på respektive förvaltning. En övervägande andel män rekryteras via modellen till Göteborgs Stads leverantörer. Stödfunktionen behöver verka för att även få fler kvinnor i arbete genom modellen och satsa på avtalsområden som inte är lika mansdominerade som exempelvis byggbranschen.
Under 2018 planerar förvaltningen att genomföra en extern utvärdering av hela satsningen som väntas kunna bidra med information för att utveckla och skruva på modellen ytterligare.
Detta är en artikel hämtad ur hållbarhetsredovisningen Hållbara inköp 2017 där du kan läsa fler artiklar.
Läs mer om modellen social hänsyn och sysselsättningsvillkor i upphandling på socialhansyn.se
Hon fick jobbet genom upphandling efter tre år i arbetslöshet
Lärardrömmen – en vändning för Saleem
Ett år efter kravet i upphandlingen – hur gick det för Farzad?