Göteborgs Stad reserverar upphandling till arbetsintegrerande sociala företag
9 maj 2018 tilldelades Göteborgs Stads ramavtalsupphandling av arbetsprövning, den första upphandlingen Inköp och upphandling reserverar för arbetsintegrerande sociala företag. Arbetsprövning ger människor, som varit ifrån arbete en längre tid, en möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar återgå till arbetslivet.
– Arbetsprövning är en av huvudsysslorna för arbetsintegrerande företag, varför tjänsten också är en bra utgångspunkt för en reserverad upphandling. Upphandlingen ska ses som ett första försök att använda den nya möjligheten i lagstiftningen. Ambitionen är att reservera även andra upphandlingar eller delar av upphandlingar framöver, säger Johan Davidsson, CSR-specialist hos Inköp och upphandling.
Det var 1 januari 2017 som den nya lagstiftningen trädde i kraft, som ger upphandlade myndigheter möjligheten att reservera upphandlingar till exempelvis arbetsintegrerande sociala företag. Syftet är att möjliggöra för dessa verksamheter att kunna tilldelas kontrakt som de inte kan få under normala konkurrensförhållanden. Den verksamhet som företagen bedriver ska ha som främsta syfte att stödja social och yrkesmässig integration av personer som på grund av vissa omständigheter har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
För en lyckad reserverad upphandling är öppenhet och dialog med marknaden avgörande faktorer. I upphandlingen av arbetsprövning har Inköp och upphandling skickat ut upphandlingsdokumenten på en extern remissrunda så att marknaden ska kunna ge input. För att få en bättre bild av företagens tjänsteutbud samt för att ta reda på hur deras leveranskapacitet och anbudsmognad ser ut, har Inköp och upphandling i ett tidigt skede bjudit in företagen till dialog.
– När vi prövar nya upphandlingsförfaranden blir det ännu viktigare att ha en nära dialog med företagen. Vi måste vara öppna för nya idéer och våga testa oss fram. Företagen vi har pratat med har bra koll på upphandling, vilket känns roligt och tillsammans kommer vi förhoppningsvis bättre kunna hjälpa människor till meningsfull sysselsättning, säger Linnea Söderström, upphandlare hos Inköp och upphandling.
Reserverad upphandling är ett av flera sätt att jobba med socialt ansvarsfull upphandling. Göteborgs Stad arbetar också aktivt med en gemensam modell för sysselsättningsfrämjande krav som syftar till att få personer i anställning som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Inköp och upphandling ställer också krav på arbetsrättsliga villkor i flera ramavtalsupphandlingar, som syftar till att ge människor skäliga villkor på arbetsplatsen.
Vill du veta mer?
Kontakta Inköp och upphandling på 031-366 37 00 eller mejla kundservice@ink.goteborg.se.
Fakta
- Det fanns 358 arbetsintegrerande sociala företag i Sverige 2016, vilket är mer än en fördubbling sedan 2008.
- I de 358 företagen finns 9 200 aktiva varav cirka 3 500 är anställda. Aktiva är personer i arbetsträning, sysselsättning, praktik och anställning. Anställda är huvudsakligen personer som kommit till företagen på en placering som sedan lett vidare till en anställning i företaget. De flesta har ett lönestöd för att kompensera nedsatt arbetsförmåga, exempelvis i form av lönebidrag eller trygghetsanställning.
- Det finns sociala företag i alla län men flest i Västra Götaland, följt av Stockholm och Skåne.
Källa: Tillväxtverket