Alla tjänster som gör det möjligt att återanvända, reparera och göra om produkter för att förlänga användningstiden, omfattas av den så kallade cirkulära ekonomin. Begreppet syftar till en ekonomisk utveckling som sker inom de ramar som utgörs av jordens resurser.
Offentlig sektor är stora inköpare och har möjlighet att driva på efterfrågan på produkter som tar hänsyn till det cirkulära tänket. I Göteborgs Stad är detta en politiskt prioriterad fråga. Under hösten genomförde Inköp och upphandling, på uppdrag från politiken, en utredning kring möjligheten att ta fram ett ramavtal för återbruk av möbler. I utredningen togs hänsyn till eventuella målkonflikter inom andra områden, såsom målen för utfasning av skadliga kemikalier och målen för minskad klimatpåverkan samt minskad resursförbrukning.
– Det finns en risk att äldre varor innehåller mer skadliga kemikalier än nya produkter. Detta på grund av att en del av de mest hälsoskadliga kemikalierna är förbjudna att användas nuförtiden. Genom att däremot använda produkter längre, och även återanvända produkter, minskar resursförbrukningen och klimatpåverkan, förklarar Frida Torbäck, miljöspecialist på Inköp och upphandling.
I utredningen kom Inköp och upphandling fram till att det går att ha en ganska bra kontroll över kemikalieinnehållet i begagnade och återbrukade möbler till kontors- och konferensmiljöer samt till möbler för offentliga miljöer.
– Inom dessa områden går det att spåra möblerna ganska långt i produktionskedjan, vilket gör att det går att kontrollera och följa innehållet i möblerna. Återbrukade möbler bör däremot inte tas in i miljöer för barns vardag, eftersom att barn är känsligare och mer utsatta för kemikalier än vuxna, berättar Frida.
Nämnden för inköp och upphandling har efter utredningen beslutat att ett ramavtal ska tas fram för återbruk av möbler för områdena kontor, konferens och offentliga miljöer. Upphandlingen kommer att påbörjas under 2018. Vad som kommer att ingå i ramavtalet och vilka krav som kommer att ställas, på så väl leverantörer som produkter, fastställs i upphandlingsprocessen.
Detta är en artikel hämtad ur hållbarhetsredovisningen Hållbara inköp 2017 där du kan läsa fler artiklar.