Samlat tag kring inköpen av Göteborgs Stads kommunala fordonsflotta
Tydligare styrning, samnyttjande av fordon, kommersiella bilpooler och miljömässigt ansvarstagande. Det var några av ämnena som flög upp i diskussionsmolnet på den andra av fyra workshopar för pilotkategorin fordon i Göteborgs Stads nylanserade kategoristyrningsarbete.
På plats hos Göteborgs Stads Leasing på Ringön samlas en solig februaridag kategoriteamet inom fordon från Trafikkontoret, Göteborgs Energi, Kretslopp och vatten samt Park- och naturförvaltningen samt stadsdelsförvaltningarna Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo. Dagen leds av Göteborgs Stads Leasing och förvaltningen Inköp och upphandling. Göteborgs Stads Leasing är Göteborgs Stads internbolag som bland annat ansvarar för stadens behov av miljösmarta fordon, maskiner och varutransporter samt framtidens innovativa lösningar inom området. Samtliga verksamheter som deltar har olika perspektiv med sig in i arbetet men ambitionen är den samma:
Att utveckla strategier för att på bästa sätt tillgodose stadens behov av fordon och transporter och samtidigt sänka stadens fordons- och skadekostnader och för att uppnå stadens miljömål såsom 400 elbilar till ingången av 2021 och helt fossilfri fordonsflotta 2030.
– Kategoristyrning är nytt för många av oss men helt rätt i tiden. Jag ser positivt på att vi får ett strukturerat arbetssätt och en gemensam bild för hur vi ska arbeta med stadens fordonsflotta framöver. Detta är bara andra träffen i piloten och det känns redan som att vi är på rätt väg, säger Jessica Edlund som är affärsenhetschef på Göteborgs Stads Leasing och kategoriledare för pilotkategorin fordon i Göteborgs Stads kategoristyrningsarbete.
Med det gemensamma arbetet inom kategorin fordon hoppas Göteborgs Stad få såväl ekonomiska som miljömässiga effekter, såsom att sänka fordons- och skadekostnader samt öka antalet miljöfordon. I Göteborgs Stad rullar idag cirka 2 400 personbilar och lätta lastbilar, och cirka 500 fordon byts ut i den kommunala fordonsflottan varje år. I fordonsflottan är cirka 90 procent miljöfordon och Göteborgs Stads mål är att år 2020 ha 100 procent miljöbilar på personbilssidan och 85 procent på lätta lastbilssidan (skåpbilar och pickuper), med så hög andel av elfordon, laddhybrider och biogasfordon som möjligt.
– Göteborgs Stad har nyligen antagit Transportutmaningen med målet att stadens fordonsflotta ska vara helt fossilfri 2030. Detta är ett ambitiöst mål, och alla stadens verksamheter måste bidra för att vi ska kunna nå målet. Resultatet och strategierna från kategoristyrningen kommer bli bra verktyg för att arbeta mot måluppfyllnad, säger Jessica.
Under 2018 var cirka 70 procent av inköpen av personbilar och lätta lastbilar miljöfordon, något som bland annat beror på utbudet av miljöbilar för lätta lastbilar på marknaden.
– Göteborg växer. Vi måste ställa oss frågan om hur vi sänker utsläppsnivån vi har idag. Det finns alltid en lösning på transportproblem, men det måste också till en beteendeförändring för att nå effekt, säger Ulf Lager, kund- och inköpsansvarig på Göteborgs Leasing.
Något som blir tydligt under dagen är att verksamheterna i många fall har olika behov när det kommer till kravställningen på fordon. När Göteborgs Energi har ett fel i nätverket på landsbygden ställer det andra krav på fordonet än på det fordon som hemtjänsten behöver för att göra hembesök hos en medborgare. Med detta begränsas också utbudet av miljöfordon på marknaden.
– Svårigheterna för oss är att hitta rätt fordon på marknaden som både möter våra fordonskrav som våra miljökrav. Mina kollegor behöver kunna komma fram även i svår terräng och till otillgängliga platser, och då är det ofta fyrhjulsdrift som gäller för att inte köra fast. Vi för dialog med leverantörerna för att hitta exempelvis fyrhjulsdrivna gasbilar. Tyvärr är Göteborgs Stad en, globalt sett, liten köpare i detta sammanhang, säger Jan-Åke Palmqvist, fordonsansvarig på Göteborgs Energi.
Förutom att det finns behov av olika fordon inom olika verksamheter i Göteborgs Stad, ser också förutsättningarna olika ut för att styra inköpen. Göteborgs Energi och flera andra bolag och fackförvaltningar har förhållandevis korta beslutsvägar i jämförelse med stadsdelsförvaltningarna där beslutsvägarna är långa och människorna många.
– Vi behöver tydligare styrning och få fler att välja gas- i stället för hybridbil, och vi behöver också bli bättre på att dela fordon mellan verksamheter. Vi behöver hitta de där bilarna som står stilla någonstans och identifiera vilka som rullar för lite. Vi behöver även systemstöd och förenklad administration för att kunna dela bilar mellan förvaltningar. Först då kan vi hitta effektiviseringsmöjligheter, säger Jens Ekeblad, mobilitetsansvarig på stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg.
– Jag tror absolut vi på kort sikt kan minska antalet fordonen i vår stadsdel bara genom att samordna inköpen och ställa frågan ”behöver du verkligen den här bilen?”. Om vi alla började följa Göteborgs Stads resepolicy skulle vi också prata om en helt annan fordonsflotta här, säger Dan Eriksen, transportsamordnare på stadsdelsförvaltningen Askim-Frölunda-Högsbo.
Nästa workshop inom pilotkategorin fordon är planerad till den 11 mars och då kommer fokus ligga vid totalkostnadsanalys och marknadsanalys.