I Göteborgs Stad arbetas det aktivt med anti-korruption. Inköp är ett av riskområdena för korruption och Inköp och upphandling har ett kontinuerligt förebyggande arbete, bland annat genom dialog med leverantörerna.
Näringslivskoden, som förvaltas av institutet mot mutor, infördes i Sverige 2012. Det är en riktlinje som har för avsikt att bekämpa korruption i samhället. Koden, som är mer omfattande än mutbrottlagstiftningen, ska vägleda företag i frågor om hur gåvor och andra förmåner får användas i näringslivet.
Inköp och upphandling har infört ett avtalsvillkor där leverantören förbinder sig att arbeta efter Näringslivskodens riktlinjer. I avtalen står det bland annat att leverantören aktivt ska arbeta med anti-korruption. Ingen form av mutor, eller oegentliga erbjudanden till eller från anställda, företag eller organisationer tolereras.
Sedan början av 2018 har Inköp och upphandling börjat bjuda in till introduktionsträffar för leverantörer som nyligen ingått ett ramavtal med Göteborgs Stad. Träffarna är ett sätt att hålla dialog med leverantörerna om viktiga aspekter dem och staden emellan. Ett avsnitt på agendan handlar om ”Goda affärsrelationer”, där en av förvaltningens upphandlingsjurister, Fredrik Rogö, står vid rodret. Han berättar om Näringslivskoden, vad den innebär, och olika exempel på tveksamheter i relation till en offentlig kund. Oftast handlar det om inbjudningar till olika typer av kundevenemang, där leverantören kan ha svårt att se gränsdragningen för vad som kan betraktas som muta.
– Avsikten är att leverantörerna ska säkerställa att exempelvis inbjudningar till event följer koden så att mottagaren inte ska behöva känna någon osäkerhet, säger Fredrik.
Vid inbjudningar och olika former av förmåner till offentligt anställda är reglerna strikta, i synnerhet till de som arbetar med upphandling och myndighetsutövning.
– Det är en väldigt stor bredd i hur insatta leverantörerna är i de här frågorna, men tydligt är att de är intresserade och vill göra rätt, säger Fredrik.
Faktum är att utvärderingarna som görs i samband med leverantörsträffarna visar att delen om Näringslivskoden är en av de mest uppskattade programpunkterna. Utöver leverantörsträffarna gör Inköp och upphandling inom vissa prioriterade områden uppföljningar av att leverantörerna följer Näringslivskoden.
Under hösten 2018 gjordes exempelvis en uppföljning av leverantörer inom avtalsområdet konferensanläggningar där leverantörerna fick redovisa vilka aktiva åtgärder som
genomförts. Även här visade det sig finnas en stor bredd i hur långt leverantörerna kommit i frågan.
Anti-korruption kommer även i framtiden vara en viktig fråga, menar Fredrik. Varje gång det händer något korruptionsrelaterat tappar staden förtroende.
– Vi vill vara med och vända trenden och det gör vi genom att hålla frågan levande genom dialog både med leverantörer och beställare i Göteborgs Stad. Villkor i ett ramavtal gör inte ensamt någon stor skillnad, utan det är bättre att diskutera och ta upp konkreta exempel och tillsammans komma på lämpliga åtgärder. På så sätt håller vi frågan levande istället för att den bara hamnar i ett policydokument, säger Fredrik.
Detta är en artikel hämtad ur hållbarhetsredovisningen Hållbara inköp 2018 där du kan läsa fler artiklar.
Livepoddserien Inköpsresan tar upp ämnet anti-korruption
27 mars spelas andra avsnittet av Inköpsresan in och då med tema anti-korruption. Vad är korruption egentligen? Vad ligger bakom ett korruptionsbeteende och vad kan offentliga myndigheter samt företag göra för att motverka korruption? Detta och mycket mer får du svar på inom någon vecka när avsnittet lanseras.
I panelen deltar Tomas Brytting, forskare inom organisationsetik, Mattias Hedberg, Chief Compliance Officer på Atea och Fredrik Rogö, upphandlingsjurist på Inköp och upphandling. Samtalet leds av Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköp och upphandling.
Avsnittet lanseras som podd och film.