Som den första kommunen i Sverige samarbetar Göteborgs Stad med företaget Meal Makers för att ta vara på matsvinnet. På bara två månader har 1 774 kg matsvinn räddats från producenterna genom satsningen. Först ut att testa är Påvelundsskolan i Västra Göteborg och Matlandet i Lundby.
Sedan april i år har köken haft möjlighet att köpa partier av livsmedel från producenternas lager till ett bra pris, mat som annars riskerar att slängas på grund av att sista förbrukningsdag närmar sig. Samarbetet, som sker i projektform, har kommit till tack vare Ann Sagvall, upphandlingsledare på Inköp och upphandling, som tog initiativ till projektet – och köken som var positivt inställda till att prova något nytt.
– Det känns bra att kunna bidra till att mindre mat kasseras av den enda anledningen att det är kort hållbarhet. Det kan också ge en extra touch till menyerna. En pall tärnad fryst mango blir till uppskattade salsor och en pall goda oliver förgyller våra salladsbord, säger Ann.
För att säkerställa att allt gick rätt till stämdes satsningen av med juristerna på Inköp och upphandling. Snart därefter informerades stadens livsmedelsgrossist Martin & Servera om projektet, som gav grönt ljus.
– Det var viktigt för oss att Martin & Servera var med på tåget då de är en stor leverantör till staden. Det känns också skönt att ha lagen med oss. Tjänsten som Meal Makers erbjuder konkurrerar inte med våra befintliga ramavtal, berättar Ann.
Philippa Jacobs, som är enhetschef i Västra Göteborg och ansvarar för Påvelundsskolans kök är glad över möjligheten att kunna köpa fina råvaror som annars skulle ha kasserats.
– Alla kök i Västra Göteborg är miljödiplomerade och vi har länge jobbat med att minska matsvinnet. Tjänsten som MealMakers erbjuder kompletterar vårt övriga arbete kring minskat matsvinn i våra kök. Louise von Bagh Bäckström, som är köksmästare på Påvelundsskolan och hanterar inköpen av alla livsmedel kan nu även kalla sig för ”maträddare”, säger Philippa.
Projektet kommer att pågå fram till december 2019 och förhoppningen är att fler kök ansluter sig under hösten. Om projektet faller väl ut kommer en upphandling av tjänsten att genomföras.
Om Meal Makers
Med hållbarhet och miljö i fokus erbjuder Meal Makers producerande och importerande företag att på ett effektivt sätt avsätta partier av livsmedel, dryck och utrustning, som på grund av korta datum eller andra avvikelser från specifikation inte kan säljas via befintliga kanaler. Läs mer på mealmakers.se.
Fakta: Matsvinn i Göteborgs stad
- Köken i Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat
- 2016 gick 3,6 miljoner portioner årligen bort i svinn, vilket motsvarar 1200 ton i koldioxidutsläpp.
- I slutet av 2018 genomförde Göteborgs Stad mätningar som visade att svinnet i kök och servering har halverats från 1,8 till 0,9 miljoner portioner per år, vilket motsvarar 300 ton mat och 480 ton i koldioxidutsläpp per år.
Vill du veta mer?
Ann Sagvall, upphandlingsledare på Inköp och upphandling, 031-366 37 65, ann.sagvall@ink.goteborg.se
Philippa Jacobs, enhetschef i Västra Göteborg, 031-366 41 10, philippa.jacobs@vastra.goteborg.se
MealMakers, Morgan Kroon, 0722-10 38 85, morgan@mealmakers.se