Under hösten 2019 granskade Inköp och upphandling det upphandlade sortimentet av rengöringsprodukter i ramavtalet för Kemtekniska produkter. Resultatet visar att inga av produkterna innehåller farliga utfasningsämnen, vilket varit ett krav i upphandlingen.
Granskningen är en del i Göteborgs Stads handlingsplan för miljön 2018–2020 och har genomförts på bland annat tvättmedel, tvål och diskmedel. Inköp och upphandling har i granskningen kontrollerat och sökt efter farliga utfasningsämnen i produkterna som ingår i tummen-upp-sortimentet, det vill säga de nettoprissatta produkterna. Det som hamnar under begreppet utfasningsämnen är ämnen som till exempel är cancerframkallande, kan påverka fertiliteten eller är hormonstörande.
– Granskningen genomfördes för att ta reda på om det fanns några utfasningsämnen i produkternas som vi upphandlar inom avtalsområdet och om vi behöver ta bort eller ersätta några produkter i sortimentet. Resultatet visar att inga utfasningsämnen fanns i tummen-upp-produkterna, vilket gör att vi kan vara trygga med de produkterna som finns i sortimentet, säger Frida Torbäck, som är miljöspecialist på Inköp och upphandling.
Däremot visar granskningen att en del produkter innehåller så kallade riskminskningsämnen. Det är ämnen som har giftiga egenskaper eller kan orsaka allergier. De flesta produkter där riskminskningsämnen förekommer är dock miljömärkta och eller märkta med Astma och allergiförbundets symbol. Det är en märkning som produkterna bara får ha om innehållet inte bedöms kunna orsaka någon reaktion och det innebär sannolikt att riskminskningsämnen förekommer i en mycket låg koncentration.
– Produkterna som är miljömärkta kommer finnas kvar i sortimentet då det genom märkningen gjorts en oberoende bedömning av deras påverkan på miljö och hälsa, avslutar Frida.