Inköp och upphandling deltar i nytt projekt om cirkulär upphandling
Inköp och upphandling kommer att delta i ett projekt lett av RE:Source där cirkulär upphandling ska testas under verkliga förhållanden.
Cirkulär upphandling innebär bland annat en efterfrågan på cirkulära affärsmodeller som repareringstjänster och försäljning av begagnade produkter. Det kan exempelvis vara produkter som består av återanvänt eller återvunnit material eller produkter som är enkla att reparera och återvinna.
Cirkulär upphandling är inget nytt och har testats under flera år i bland annat Nederländerna och Belgien. För att ta till vara på erfarenheterna ska metoder och verktyg nu tillämpas i svenska upphandlingar. Göteborgs Stad ska delta med den pågående upphandlingen för återbrukade möbler inom kontor och offentliga miljöer.
– Trots ett gediget förarbete kan vi redan nu se att lärandet inte kommer stanna av när avtal är klart. Tvärtom är det under den första tiden när avtalet är beställningsbart som vi på allvar kommer att se vad som fungerar och vad som kan förbättras, berättar Kim Lundqvist, upphandlare.
I projektet ska deltagarna genomföra varsin cirkulär upphandling med stöd av RE:Source. Stödet består bland annat i utbildning, tillgång till verktyg samt erfarenhetsutbyte och nätverkande. De andra deltagarna i projektet är Region Skåne, Linköpings kommun och Linnéuniversitetet.
– För att maximera lärandet för oss själva och för att dela med oss av våra lärdomar ser vi stora möjligheter med att delta i projektet. Vi hoppas också kunna utveckla cirkulära modeller inom fler avtalsområden, säger Linda Nilsson, hållbarhetschef.