Reserverade kontrakt ger jobb till människor som står långt från arbetsmarknaden
I början på 2020 slöt Göteborgs Stad avtal för fruktkorgar med leverantören Social Trade. Avtalet är ett så kallat reserverat kontrakt och med det skapas fler jobb och bidrar till mindre utanförskap.
Den 1 mars 2020 gick avtalet med Social Trade igång och sedan dess har hundratals fruktkorgar levererats i staden. Samtidigt har nio personer som tidigare stått utanför arbetsmarknaden fått möjlighet att arbeta.
– Avtalet med Göteborg Stad har gått bra. Det var givetvis några barnsjukdomar i början, men vi har förmånen att ha mycket ambitiösa människor som arbetar med frukten och leveranserna så kvalitén är god. Trots Coronapandemin har vi kunnat anställa ytterligare två personer för packning och leverans. Vi ser också att samarbetet mellan de olika arbetsintegrerande sociala företagen ökar. Det innebär att de genom samarbete med Social Trade kan ta större uppdrag, säger Mari Odenbjörk på Social Trade.
Vill involvera fler arbetsintegrerade företag
Social Trade är en säljorganisation som ägs av de sociala företagen vars mål är att hjälpa människor ut i arbetslivet. Några sociala företag som är delägare i Social Trade samarbetar för att kunna packa och leverera fruktkorgarna.
Avtalet för fruktkorgar kommer att pågå fram till 2024. I framtiden hoppas Mari att de ska vara med på fler upphandlingar och på så vis involvera fler arbetsintegrerade sociala företag i upphandlingar.
– I regel är det små företag vi talar om. Det är mellan 2 till 10 anställda där fokus är på att hjälpa människor att gå från bidragstagare till skattebetalare och där all vinst återinvesteras i företagen. På detta sätt hjälper vi de sociala företagen att expandera så de kan anställa fler människor.
Göteborgs Stad arbetar för ett hållbart samhälle
Avtalet med fruktkorgar är inte det första av sitt slag i Göteborg. Att använda upphandling som verktyg för ett mer hållbart samhälle är något som Inköp och upphandling kontinuerligt arbetar med. Exempelvis arbetar förvaltningen med att delar av sina upphandlingar ska gå till arbetsintegrerande sociala företag som anställer personer som annars har svårt att få jobb.
Reserverad upphandling innebär att det reserveras ett helt kontrakt eller en del av ett kontrakt till vissa verksamheter. Ann Sagvall är ansvarig upphandlare för avtalet och är van vid att ställa krav som inte bara skapar en bättre upphandling, utan även skapar en positiv effekt för samhället.
– I denna upphandling har vi ställt krav på att de som tilldelas avtal arbetar med människor som står långt från den ordinarie arbetsmarknaden, berättar hon.
Finns hjälp att få i staden
Att använda sig av reserverade upphandlingar är en relativt ny del i Lagen om offentlig upphandling. Att skapa en hållbar upphandling som bidrar till en positiv samhällsutveckling är enkelt, och det finns stöd att få.
– Upphandlingen i sig var ganska enkel. Det som skiljer från andra upphandlingar jag gör är att vi fick lägga ner tid på att undersöka leverantörsmarknaden och dialog med tänkbara leverantörer. I upphandlingsdokumentet ska det formuleras vad en reserverad upphandling är och ett krav på de leverantörer som lämnar anbud som säkrar upp att de uppfyller kraven på social hänsyn. Just den delen fick jag hjälp med av våra CSR-specialister, säger Ann.
Vill ni veta mer om reserverade kontrakt eller behöver hjälp i era upphandlingar? Ta hjälp av Inköp och upphandlings CSR-specialister. Kontakta kundservice@ink.goteborg.se