I en cirkulär ekonomi utnyttjas det som tillverkas så länge som möjligt och i motsats till den linjära, slit- och slängekonomin repareras, återbrukas och återvinns saker för att förlänga deras livslängd. I samband med att Inköp och upphandling tog fram ny riktlinje för inköp och upphandling för Göteborgs Stad har det också tagits fram en vägledning för cirkulär ekonomi.
Syftet är att stadens beställare ska bli bättre på att tänka ännu mer cirkulärt i sina inköp:
– Vi måste ställa om hur vi gör inköp i staden så att vi går ifrån slit- och slängsamhället. Vi behöver tänka långsiktigt och ta tillvara på redan gjorda investeringar. Ett exempel är att återbruka och ett annat är att köpa bra kvalitet istället för billigt, säger Ingrid Wadman, miljöspecialist på Inköp och upphandling.
Vad har man som beställare för nytta av att gå in i vägledningen?
– Det finns praktiska tips som kan användas i en inköpsrutin och råd kring hur man ska göra och tänka för att effektivisera sina inköp – i de fall man verkligen behöver köpa något nytt. Man brukar säga att det bästa köpet är det som aldrig blir av. I vägledningen finns också tips kring hur man gör mer miljövänliga inköp, säger Ingrid.
Arbetet med att göra Göteborgs Stad till en mer cirkulär stad finns med i flera av stadens politiska mål. Göteborgs Stad har bland annat ett nytt miljö-och klimatprogram, där en av strategierna är cirkulär ekonomi. Mycket av det arbete som görs grundas i Agenda 2030, där sjutton olika mål som bidrar till hållbar utveckling ska vara uppfyllda till 2030. Ett av dessa mål är just att säkerställa hållbar konsumtion och produktion av varor och tjänster.