50 procent ekologisk mat – ett prioriterat mål i Göteborg
Första halvåret 2017 gick Göteborgs Stad över tröskeln till målet på 50 procent ekologisk mat.
För 2017 är uppdraget i Göteborgs Stads budget att andelen ekologisk mat ska uppgå till minst 50 procent i staden. Inköp och upphandling följer utvecklingen genom att ta in inköpsstatistik från våra ramavtalsleverantörer. Genom statistiken fångar vi upp hela Göteborgs Stads alla verksamheter som köper in livsmedel på ramavtal. Utfallet för halvåret 2017 blev 51 procent ekologisk mat, mätt i volym. Inköp och upphandling påverkar men det är beställarna som gör det aktiva valet, och därmed styr utfallet. Det är framförallt ekologiska livsmedel med stora inköpsvolymer som har påverkan på resultatet.
Miljökrav ställs i livsmedelsupphandlingar vilket gör det möjligt för beställare att välja miljömärkta alternativ. Framgångsfaktorer för att driva utvecklingen framåt och öka andelen ekologisk mat är att fortsätta arbeta i nära dialog med såväl stadens verksamheter som med marknaden om stadens behov.