Kategoriarbete inom tekniska konsulter – arkitekter främjar innovationen
![](https://avtalsnyheter.goteborg.se/wp-content/uploads/2020/05/photo-1503387762-592deb58ef4e.jpg)
Det fjärde kategoriteamet i Göteborgs Stad är nu igång. Tekniska konsulter – Arkitekter ska ta fram strategier som bland annat effektiviserar stadens användning av arkitekter, utvecklar relationen med leverantörsmarknaden och främjar innovationen i staden.
Göteborgs Stads arbete med kategoristyrning fortsätter och tekniska konsulter – Arkitekter är det senaste kategoriarbetet som startar i staden. Tekniska konsulter är ett samlingsnamn för olika konsulter inom teknik och arkitekter är en av flera delkategorier. Det är ett omfattande område och staden köper årligen för ca 200 miljoner kronor från upphandlade arkitektleverantörer
Grunden med kategoriarbetet lades redan under 2019 tillsammans med de största köparna inom staden och den 23 april 2020 beslutade nämnden för Inköp och upphandling att kategoriarbetet skulle initieras.
– Redan under förarbetet insåg förvaltningen och de stora köparna potentialen inom kategoriområdet. Nu känns det spännande att äntligen få börja arbeta mot de gemensamma målen, säger Linda Börås, kategoriledare Inköp och upphandling.
Potential i kategoriarbetet
Kategoriarbetet kommer att följa Göteborgs Stads framtagna kategoriprocess. Arbetet drivs av ett tvärfunktionellt kategoriteam, det vill säga personer från olika bolag och förvaltningar, och ett kategoriråd under ledning av Inköp och upphandling. I kategoriteamet ingår Lokalkoncernen, Lokalförvaltningen, Framtidenkoncernen, Stadsbyggnadskontoret och Liseberg.
![](https://avtalsnyheter.goteborg.se/wp-content/uploads/2020/05/kategorarbete_workshop1-300x200.jpg)
Mats Andersson, från Lokalförvaltningen, har stora förväntningar på kategoriarbetet och dess effekter.
– Bland annat ser jag potentialen i att staden skapar en gemensam plattform där vi är samorganiserade och har en samsyn på leverantörsmarknaden. Genom kategoriarbetet kan vi även få en ökad kostnadseffektivitet där vi tänker affärsmässigt med sociala aspekter, säger han.
Ett långsiktigt arbete
Kategoriarbetet kommer nu att pågå i ett högt tempo framöver. Fem workshopar med kategoriteamet är inplanerade från maj till november och målet är att ha en fastställd kategoriplan i december 2020. Därefter påbörjas implementeringsarbetet i staden under 2021.
Under arbetets gång kommer kategoriteamet ta fram strategier och aktiv styrning av inköpsarbetet med målet att öka kostnads- och resurseffektiviteten. Utöver det är de övergripande målen att utveckla relationen med leverantörsmarknaden, generera hållbarhetsvinster och främja innovationen.
– Kategoriarbetet sker utifrån stadens bästa och ett gemensamt agerande. Genom samarbete och en enad syn bidrar vi till en tydlighet gentemot leverantörsmarknaden vilket gör det möjligt för många att påverka och utveckla marknaden, avslutar Linda.