Nu tar Göteborgs Stad ännu ett steg i klimatsmart riktning och minskar matsvinnet. Staden är först ut i Sverige med att upphandla en marknadsplats där skolor, förskolor och äldreboenden kan köpa livsmedel som närmar sig sitt bäst före datum.
Livsmedel står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. Som ett steg i att minska stadens klimatavtryck startade den 1 augusti ett nytt ramavtal för inköp av livsmedel med kort hållbarhet. Avtalet är det första av sitt slag och gäller Göteborgs Stad, nio kranskommuner och leverantör är Meal Makers.
Avtalet ger de kommunala köken möjlighet att som komplement till grossistavtalet med Martin & Servera köpa livsmedel som närmar sig bäst före datum. Det handlar om främst frysvaror och kolonialvaror som säljs som hel- eller halvpalv, exempelvis fiskburgare, pannkakor och kycklingburgare. Varorna uppfyller samma krav som ställs i grossistavtalet och ska hålla ett lägre pris än motsvarande vara på grossistavtalet.
– Avtalet bidrar till minskat matsvinn samtidigt som kostnaderna för köken kan bli lägre säger Ann Sagvall, upphandlare på Inköp och upphandling.
Spännande framtid
Det var i början på förra året som Meal Makers kontaktade Göteborgs Stad och ett par månader senare inleddes ett test med fem kök. Nu gäller avtalet för hela kommunen och köken håller utkik på Meal Makers digitala marknadsplats. Där kan de köpa önskade råvaror som passar i kökets befintliga menyer direkt från producenternas lager.
Avtalet med Meal Makers gäller till och med oktober 2022, då även avtalet med Martin & Servera går ut. Men arbetet med att minska matsvinnet tar inte slut då och Ann ser positivt på framtiden.
– Det här är något som jag tror kommer starkt. Vi får se då om vi upphandlar på nytt som ett separat område eller om det blir ett delområde i grossistupphandlingen. Det beror på hur marknaden utvecklas, säger Ann Sagvall.