Nu är kategoriplanen för tekniska konsulter, projektstöd godkänd och arbetet kan sätta igång på allvar. Syftet är att skapa goda förutsättningar för Göteborgs Stads inköp av konsulter inom projektstöd. Kategoriplanen är ett arbete som utvecklats av kategoriteamet och påbörjades i mars 2022.
När kategoriarbetet för projektstöd nu går in i nästa fas ska de utvecklade strategierna implementeras. Med gemensamt och tydligt beställarstöd och ökad samordning ska inköpen bli både mer effektiva och mer hållbara.
Mål med kategoriarbetet
Arbetet har fyra övergripande mål som fastlagts av kategorirådet. Målsättningarna utgår från stadens övergripande mål med kategoristyrning som är att utveckla staden på ett hållbart och innovativt sätt, utveckla relationen med leverantörsmarknaden, samverka och dra nytta av stadens samlade resurser och sänka totalkostnaden vid köp av varor och tjänster.
Målsättningar
Tydliga strategier ger effektiva och hållbara inköp
Kategoriteamet har arbetat fram strategier som på lång sikt kan skapa effekter vid genomförandet och förvaltningen av projekt. Kortfattat syftar strategierna till att inköpen och projekten ska bli effektivare genom att upphandla gemensamt efter behov, styra till rätt avtal och säkra återväxt av kompetens. Samtidigt ska ökad styrning, kontroll och ökad dialog i staden ge bättre uppföljning, utvecklat samarbete med leverantörsmarknaden och öka förståelsen för stadens hållbarhetskrav. Detta gör förutsättningarna för hållbara inköp bättre genom att beställare och konsulter ges bättre förutsättningar.
-Genom effektivare inköp och en ökad dialog möjliggör vi att rätt kompetenser utför arbetet till rätt pris. Det sparar både tid och pengar för hela staden, säger Linda Börås, kategoriledare på förvaltningen för inköp och upphandling.
Åtta förvaltningar och bolag samverkar
Kategoriplanen beslutades av kategorirådet den 1 december 2022 kommer att implementeras under 2023-2025. Kategorirådet består av åtta förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad.
Deltagande förvaltningar och bolag är:
- Exploateringsförvaltningen
- Framtidenkoncernen
- Göteborg Energi
- Kretslopp och Vatten
- Lokalkoncernen
- Stadsfastighetsförvaltningen
- Stadsmiljöförvaltningen
- Förvaltningen för inköp och upphandling
Det här är kategoristyrning
Kategoristyrning innebär att en organisations inköp kategoriseras, det vill säga delas upp i olika kategorier för respektive bransch. Fördelarna är man kan fokusera på respektive leverantörsmarknad och på så sätt nå mer effektiva inköp. Samtidigt kan också andra förbättringsområden inom inköp identifieras när fokus flyttas mot mer proaktivt och strategiskt inköpsarbete.
Genom att arbeta tvärfunktionellt med representanter från verksamheterna kan vi analysera behoven bättre, vilket ger en mer träffsäker upphandling. Arbetssättet bidrar till att nå organisationens övergripande mål, verksamhetsutveckling och besparingar.