
Göteborgs Stad ska öka mängden ekologiska livsmedel. Därför tar vi bort vissa icke-ekologiska produkter från Proceedo under 2025. Först ut att påverkas är vissa baljväxter, färskost, olja, grönsaker och nötfärs.
Det blir enklare att göra rätt
– I Proceedo kan du redan nu tydligt se vilka produkter som är ekologiska. Genom att ta bort fler icke-ekologiska produkter kan du enklare välja rätt och bidra till stadens gemensamma mål om en mer hållbar livsmedelsförsörjning, säger Erik Lundqvist, strategisk inköpare på inköps- och upphandlingsförvaltningen.
Så väljer vi vilka produkter som tas bort
Där det finns gott om ekologiska varor tar vi bort de icke-ekologiska. Om det inte finns tillräckligt med ekologiska alternativ än, kommer de vanliga varorna att finnas kvar.
– Arbetet leds under 2025 av oss på inköps- och upphandlingsförvaltningen tillsammans med avtalsgruppen för livsmedel, där det ingår representanter från flera av stadens förvaltningar och bolag, säger Erik Lundqvist.
En del av uppdraget för en hållbar livsmedelsförsörjning
Genom att öka andelen ekologiska livsmedel tar Göteborgs Stad ett steg närmare målet om en hållbar livsmedelsförsörjning. För dig som beställare blir det enklare att göra hållbara val i vardagen.
Hållbar livsmedelsförsörjning – Göteborgs Stad
Frågor och svar
Kommer de ekologiska varorna alltid finnas på lager? Vilken dialog finns med leverantörerna?
Vi har en löpande dialog med leverantören för att både öka andelen ekologiska varor och säkerställa att så många artiklar som möjligt är lagervaror. Däremot för sällanköpsvaror är leveranstiden normalt 10 dagar, medan volymvaror alltid finns som lagervaror.
Blir det dyrare och hur påverkar det min matsedel? Kommer vår budget påverkas av de högre priserna på ekologiska varor?
Ja, ekologiska varor är generellt dyrare än konventionella. Men många av våra ekologiska artiklar är ibland billigare eller jämförbara med en konventionell vara. Budgetpåverkan beror dock på vilka produkter som väljs och i vilken omfattning, samt om andra justeringar görs i inköpen. Även små förändringar i sortimentet kan påverka matsedeln, rutiner vid inköp och planeringen av måltider.
Priset på ekologiska varor får i de flesta fall inte vara mer än 15–20 % högre än priset på de andra. För varor som påverkar miljön mycket, som kött, kan vi acceptera en lite större prisskillnad.
Är kvaliteten och smaken lika bra som jag är van vid?
Både ekologiska och konventionella varor uppfyller samma livsmedelslagstiftning och säkerhetskrav. Att en produkt är ekologisk innebär därför inte per definition att den har högre kvalitet. Däremot finns andra mervärden, såsom hänsyn till miljö, djurskydd och biologisk mångfald. Så man kan säga att bättre kvalitet handlar främst om produktionssättet snarare än smaken.