Upphandlingen av arbetskläder yttre miljö är överprövad
Upphandlingen av arbetskläder yttre miljö är överprövad. Under tiden som domstolen handlägger målet gäller en så kallad förlängd avtalsspärr, vilket innebär att Göteborgs Stad inte får teckna avtal.
Senaste uppdateringarna
2023-06-08: Kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd. Det innebär att förvaltningsrättens dom, som inköp och upphandlingsförvaltningen vann, står fast. Förhoppningsvis kan avtal tecknas inom kort.
2023-03-17: Leverantören har överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten som beslutat att meddela ett s.k. interimistiskt beslut (avtal får inte ingås). Vi avvaktar nu beslut i frågan om eventuellt prövningstillstånd.
2023-03-10: Förvaltningsrätten avslår ansökan om överprövning.
2023-01-12: En leverantör har ansökt om överprövning.
Vad handlar domen om?
Den huvudsakliga frågan i målet var om den tilldelade leverantören hade uppfyllt ett krav på minst 85 procent godkända produkter. Den klagande leverantör hade inte själv uppfyllt kravet men ansåg att inte heller vinnande leverantör gjorde detta och att upphandlingen därför borde göras om. I samband med att ansökan inkom gjordes en omprövning av kravuppfyllnaden utifrån vad som påståtts som brister från klaganden.
Det visade sig att en produkt, som tidigare godkänts, inte uppfyllde produktkrav men samtidigt att andra produkter som inte godkänts uppfyllde produktkraven och därmed fanns det ytterligare godkända produkter för den tilldelade leverantören. Förvaltningsrätten ansåg inte att en sådan omprövning var i strid med likabehandlingsprincipen och att det vinnande anbudet hade minst 85 procent godkända produkter. Ansökan avslogs därför.
Vad innebär det att upphandlingen är överprövad?
Att en upphandling blivit överprövad innebär att en eller flera leverantörer ansett att upphandlingen har någon brist mot bestämmelserna i LOU. Ansökan om överprövning kommer då att prövas av förvaltningsrätten. Skulle domstolen komma fram till att det finns en brist och att leverantören lidit skada av bristen så beslutar domstolen om att upphandlingen ska göras om eller rättas. Finns det ingen brist kommer ansökan att avslås. Under tiden som domstolen handlägger målet gäller en så kallad förlängd avtalsspärr, vilket innebär att Inköp och upphandling inte får teckna avtal.
En vanlig fråga är hur lång tid överprövningen tar. Genomsnittstiden för en prövning i förvaltningsrätten är för Inköp och upphandlings överprövningar drygt tre månader, men det kan givetvis gå fortare eller ta längre tid. En dom från förvaltningsrätten kan överklagas. Om kammarrätten (andra instans) eller Högsta förvaltningsdomstolen (högsta instans) meddelar så kallat prövningstillstånd tar processen betydligt längre tid.
Har du frågor?
Kontakta inköp och upphandling via kundservice@ink.goteborg.se eller 031-366 37 00.