43 ton räddad mat med avtal för minskat matsvinn

Från augusti 2020 fram till januari 2023 har Göteborgs Stad räddat 24,5 ton mat, redan innan den hinner hamna på en tallrik. Mat som annars riskerar att slängas hos producenten när sista förbrukningsdag passerat. Det är resultatet när vi summerar en första avtalsperiod för ramavtalet livsmedel med kort hållbarhet.
Fiskburgare i topp
Köken i Göteborgs Stad kan köpa livsmedel som närmar sig bäst före datum via ett ramavtal för livsmedel med kort hållbarhet, sortiment som inte sålt som producenten tänkt. Det kan vara ett parti oliver, en pall kycklingklubbor eller färdiga pannkakor. Under 2022 var fiskburgare MSC den mest populära varan på avtalet.
–Vi bidrar till att minska matsvinnet i Göteborgs Stad och även i andra kommuner genom avtalet, säger Erik Lundqvist, upphandlingsledare på förvaltningen för inköp och upphandling.
De tre största köparna i Göteborgs Stad är gymnasieskolor: Bräcke, Hvitfeldska och Burgården.
Nio andra kommuner köper på avtalet
Nio andra kommuner i Göteborgsregionen, däribland Kungälv och Härryda, har tillsammans köpt 18,5 ton mat på samma avtal. Totalt har avtalet räddat 43 ton mat från att slängas, när första avtalsperioden nu löpt ut efter tre år. Mat som istället har blivit måltider i skolor, äldreboenden och kommunala kök i tio västsvenska kommuner.
43 ton räddad mat på tre år
Livsmedel står för nästan en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser. Som ett steg i att minska Göteborgs Stads klimatavtryck skapade förvaltningen för inköp och upphandling en ny form av ramavtal för livsmedel med kort hållbarhet under 2019, avtalet startade 2020. Resultatet efter första avtalsperioden, 43 ton räddad mat, motsvarar ungefär 430 000 kg koldioxidekvivalenter, CO2e, ett mått på utsläpp av växthusgaser.
Från 1 november 2022 finns ett nytt ramavtal för livsmedel med kort hållbarhet.
– Nu fortsätter vi minska matsvinnet med en andra avtalsperiod för livsmedel, som blir måltider istället för matsvinn, säger Erik Lundqvist.
Fakta: Matsvinn i Göteborgs Stad
- Köken i Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat.
- Råvarorna i ett kilo matsvinn beräknas kosta runt 30 kronor i snitt.