”Upphandling handlar inte om att göra så billiga affärer som möjligt, utan så bra som möjligt”
Även om Johan Davidsson på sätt och vis halkat in på ett bananskal i hållbarhetsbranschen, så har han lyckats göra sig ett namn både i Upphandlingssverige och i CSR-kretsar. Han bland annat rest runt i Sverige för att föreläsa om arbetsrättsliga villkor och reserverade upphandlingar. Möt en av våra medarbetare på Inköp och upphandling.
2016 tog Johan Davidsson sitt första steg in på Inköp och upphandling. Han hade då arbetat med hållbarhetsfrågor på Göteborgs universitet efter sin examen inom samhällsvetenskap med miljövetenskaplig inriktning. Att han bestämde sig för att han plugga hållbarhet var ingen självklarhet. Han jobbade på lager i flera år efter studenten och tvekade på om han ville jobba med idrott, media eller hållbarhet. Eftersom han såg störst jobbutsikter inom hållbarhet valde han till slut att hoppa på det spåret. På Inköp och upphandling började han några år senare med ett vikariat som miljöspecialist på Inköp och upphandling. Det var dock först när han sedan blev anställd som CSR-specialist som Johan kände att han verkligen var hemma.
– Den sociala hållbarheten ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det arbete jag och mina kollegor gör har ju möjlighet att påverka hur människor faktiskt har det i sin vardag, säger Johan.
Social hållbarhet är ett brett område, det rör allt ifrån arbetsvillkor på en bananodling i Costa Rica till att sysselsätta arbetslösa människor i Göteborg, eller att de som redan har en anställning har goda arbetsvillkor.
– I grund och botten handlar det om mänskliga rättigheter. Göteborgs Stad ska till exempel inte köpa in några varor varken från producenter där slaveri pågår eller där de anställda inte får ta ut sin semester, säger Johan.
En del av Johans arbete går ut på att samverka med idéburen sektor, som påverka att personer som står långt från arbetsmarknaden får en sysselsättning. Inköp och upphandling jobbar bland annat med reserverade upphandlingar när det finns möjlighet till det.
– När mitt arbete gör skillnad känner jag en tillfredsställelse. Det är berättelserna som motiverar, till exempel om jag hör om någon som varit i utanförskap och fått en anställning, säger Johan.
När man är stor måste man ta ansvar
Göteborgs Stad är en av de största upphandlande myndigheterna i Sverige. Det finns därmed en stor möjlighet att påverka leverantörernas hållbarhetsarbete, genom att ställa krav i upphandlingar.
– När en upphandlande myndighet i vår storlek ställer krav på leverantörerna, får det större tyngd än när mindre kommuner ställer samma krav. Större affärer innebär större möjligheter att påverka, säger Johan.
Att Inköp och upphandling är stora innebär också att det finns en möjlighet och en förväntan på att ligga i framkant. Genom att Göteborgs Stad inser vikten av att arbeta med hållbara upphandlingar ges Inköp och upphandling goda resurser till sitt hållbarhetsarbete.
Bra affärer är inte nödvändigtvis billiga affärer
Även om hållbarhetsarbetet inte alltid är kostnadsdrivande så är det viktigt att tänka på vad upphandling som verktyg har för syfte.
– Upphandling handlar inte om att göra så billiga affärer som möjligt, utan så bra som möjligt. Om priset är väldigt lågt på en vara eller tjänst så är det alltid någon i kedjan som på något vis får betala den mellanskillnaden. Köper man till exempel en fotboll som kostar 30 kronor jämfört med en Fairtrade-certifierad boll som kostar 60 kronor, betalar man inte 30 kronor extra bara för en logotyp på varan. En bra affär blir det först när vi tar ansvar och ser till att de varor och tjänster vi köper inte bidrar till brott mot mänskliga rättigheter och förhoppningsvis även gör livet lite bättre för samtliga inblandade, avslutar Johan.
Johan är en av många duktiga anställda på Inköp och upphandling. I artikelserien ”Lär känna oss på Inköp och upphandling” får du en inblick i hur vi arbetar på vår förvaltning.