Göteborgs stads nya inköpsplan ger en prioriteringsordning för stadens kategoriarbete. Genom ett datadrivet angreppssätt identifieras de kategorier som genererar bäst effekt inom hållbarhet och näringsliv.
I juni antog Inköps- och upphandlingsnämnden en uppdaterad inköpsplan för Göteborgs stad. Inköpsplanen anger prioriteringsordning för stadens kategoriarbete.
Den uppdaterade gemensamma inköpsplanen för Göteborgs Stad baseras på en omfattande potentialskattning som genomförts i nära samarbete med stadens förvaltningar och bolag. Genom ett datadrivet angreppssätt identifierades de kategorier som har störst potential att via ett gemensamt kategoriarbete generera effekter inom hållbarhet och näringsliv.
Experter inom stadens verksamheter och bolag
Ett viktigt komplement till den omfattande dataanalysen har varit den kvalitativa analys som gjorts av experter inom stadens verksamheter och bolag. Många har varit med på workshops och bidragit med kunskap och validering av dataanalysen för att uppnå den för staden bästa möjliga prioritering av det gemensamma kategoriarbetet.
2019 initierades de första kategoriarbetena i Göteborgs Stad och sedan dess har ett antal kategoriarbeten etablerats. Många av stadens inköp är dock svåra att jämföra. Potentialskattningen har gjort det möjligt att identifiera vilka av kategorierna som har högst potential att bidra till stadens övergripande målsättningar inom ekonomisk-, ekologisk- och social hållbarhet samt näringsliv.
Vill du veta mer om den gemensamma inköpsplanen för Göteborgs stad?
Läs Inköps- och upphandlingsnämndens inköpsplan för kategoristyrning i Göteborgs Stad.