Så ställer du krav på rätt sätt – ny utbildning i arbetsrättsliga villkor
Nu kan du gå en utbildning i arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Du får både kunskap och praktiskt stöd för att ställa krav och följa upp kraven på rätt sätt. Utbildningen är framtagen tillsammans med CSR-specialisterna Helena Sagvall och Johan Davidsson.
För att arbetsrättsliga villkor i upphandlade avtal ska ha rätt effekt krävs att villkoren formuleras på ett sätt som gör det enkelt att genomföra uppföljning. Om villkoren är otydliga och uppföljningen brister, kan det vara enkelt för de som vill att komma runt reglerna. Den här utbildningen ska stötta bland andra upphandlare och kan användas både som en källa till kunskap och som en handbok för att säkerställa att du gjort rätt.
Som upphandlande myndigheter ska vi enligt lag ställa arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal när det behövs. Vi kunde själva se, men fick även frågor från medarbetare i Göteborgs Stad, som visade att det fanns ett behov av stöd i hur vi ska arbeta med kravställning och uppföljning av dessa villkor, säger Helena Sagvall.
Långa leverantörskedjor kan skapa problem
Inom vissa utpekade riskbranscher anses risken för fusk och oegentligheter vara högre än i andra och där kan rätt hantering av arbetsrättsliga villkor göra stor skillnad, men det kan även föreligga risker i andra branscher. Att fler lär sig hur och när villkor ska ställas är viktigt eftersom bristande kunskap kan skapa stor skada.
Att dumpa löner och att skära ned på andra arbetsvillkor för sina anställda är ett sätt för oseriösa aktörer att spara pengar och därigenom kunna lämna lägre anbudspriser i offentliga upphandlingar. De flesta av våra leverantörer är seriösa företag och vill inte fuska, men däremot kan det vara svårt att ha koll på sina underleverantörer, menar Johan Davidsson.
Det är ganska vanligt att vi hittar avvikelser från villkoren i våra uppföljningar av villkoren, exempelvis för låga löner eller utebliven semesterersättning. Ofta kan vi ganska snart se om det är orsakat av okunskap och slarv eller medvetet fusk, fortsätter Helena Sagvall.
Viktigt med uppföljning
En viktig del i utbildningen handlar om uppföljning och hur detta görs på rätt sätt. Att ställa villkor i avtalet men inte följa upp att villkoren följs kan göra mycket arbete ogjort.
En risk när arbetsrättsliga villkor ställs utan att följas upp är att seriösa företag som följer villkoren och sköter sig, blir utkonkurrerade av oseriösa företag som inte har samma kostnader. Bristande uppföljning ökar också risken för att de människor som utför arbete inom de upphandlade avtalen utnyttjas av sina arbetsgivare, säger Johan Davidsson.
Vem är utbildningen till för?
Utbildningen riktar sig specifikt till anställda i Göteborgs Stad som på olika sätt behöver hantera, eller få praktisk kunskap om arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal. Det kan exempelvis vara inköpschefer, upphandlingschefer, inköpare, upphandlare, projektledare eller anställda som arbetar med avtalsuppföljning, hållbarhet och sund konkurrens.
Det här får du lära dig
- Vad är syftet med arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal?
- Behövlighetsbedömning: När ska arbetsrättsliga villkor enligt kollektivavtal ställas?
- Fastställa villkor: Hur tar jag fram och använder villkoren?
- Uppföljning: Hur följer jag upp ställda villkor?
Anmäl dig här
Anmälan för dig som jobbar på förvaltning.
Anmälan för dig som jobbar på bolag.
Har du frågor om utbildningen?
Kontakta kundservice på Inköp och upphandling via når ni via kundservice@ink.goteborg.se eller 031-366 37 00.