Under första halvåret 2025 var 52 procent av maten som Göteborgs Stad köpte ekologisk. Det är en ökning jämfört med tidigare års mätningar och det högsta resultatet hittills.
Ladda ner hela rapporten här

Utbudet har ökat över tid
Göteborgs Stads upphandlade sortiment innehåller en stor andel ekologisk mat och utbudet har ökat över tid. Konventionell mat fasas successivt ut till förmån för ekologisk.
– Något som kan påverka inköpen av ekologisk mat är att volymtillgången på marknaden är ojämn. Generellt är även ekologisk mat dyrare än konventionell mat, säger Anita Olofsson Enquist, uppföljningsspecialist på inköps- och upphandlingsförvaltningen.
Om statistiken
Statistiken innehåller hur mycket ekologiskt och etiskt märkt mat, mätt i kilo, Göteborgs Stads verksamheter köper på gemensamma avtal. Den är baserad på den försäljning Göteborgs Stads ramavtalsleverantörer rapporterar in till inköps- och upphandlingsförvaltningen. Underlagen utgår från totalt 22 leverantörer, varav 20 verkar i Västra Götaland. Statistiken uppdateras halvårsvis.
Kategorier av mat som inköps- och upphandlingsförvaltningen följer upp
- Kött
- Fisk
- Mjölk
- Ägg
- Bönor och linser
- Bananer
- Kaffe
- Te
Välj ekologiskt
I Göteborgs Stad ska vi öka andelen ekologisk mat. Därför är det viktigt att vid inköpstillfället välja ekologiskt när det är möjligt. Varje aktivt val gör skillnad. För att ges större möjligheter att kunna välja ekologiskt förs också en nära dialog med leverantörer om Göteborgs Stads behov. Att välja ekologisk mat bidrar bland annat till en biologisk mångfald, en natur fri från syntetiska bekämpningsmedel samt en god djurhållning.
Hållbarhet i upphandling – Företag och organisationer – Göteborgs Stad