Från 1 februari 2022 gäller ny lagstiftning för vissa typer av upphandlingar. Det blir bland annat möjligt att genomföra täckningsköp under överprövningsprocesser och större frihet att utforma sina upphandlingar. Här kan du läsa vilka upphandlingar som påverkas och de viktigaste förändringarna.
Vilka upphandlingar påverkas?
De nya reglerna omfattar så kallade icke-direktivstyrda upphandlingar som vi kan reglera nationellt. Det är upphandlingar som ligger under EU:s tröskelvärden och därför inte styrs av EU-direktiv. De nya reglerna gäller även för upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster.
Direktupphandling under överprövningsprocess
Det kommer, med vissa begränsningar, att bli möjligt att göra så kallade täckningsköp när en upphandling har blivit stoppad på grund av överprövning. Detta under förutsättningar att täckningsköpet inte har en längre avtalstid eller är ett mer omfattande inköp än vad som är nödvändigt. Inköpet måste också ligga under tröskelvärdet. Det är än så länge oklart om täckningsköpet måste sammanräknas med övriga upphandlingar eller om det kan ses som ett fristående kontrakt. Mer vägledning och praxis behövs innan detta kan bli tydligt.
Uteslutningsgrunder och bedömning av onormalt låga anbud
Utöver de uteslutningsgrunder som redan finns (13 kap. 1-3 §§ LOU) kommer det nu gå att ange egna uteslutningsgrunder. Reglerna om uteslutning av onormalt låga anbud ändras och det blir inte längre obligatoriskt att utesluta ett sådant anbud.
Större frihet att utforma upphandlingen
Det kommer inte längre att finnas någon minimigräns för hur lång anbudstiden ska vara utan enbart att den ska vara skälig. Det blir en bedömningsfråga hur lång tid som är skäligt i förhållande till hur komplex upphandlingen är. Det blir även fritt att själv beskriva hur upphandlingen ska gå till jämfört med idag då ett visst upphandlingsförfarande krävs. Så kallat förenklat förfarande samt urvalsförfarande försvinner ur lagtexten och istället blir det de upphandlingsrättsliga principerna som får styra.
Dialog under upphandlingen
Det är vanligt att anbud innehåller brister av olika slag och den nya lagstiftningen gör det tydligare att det är tillåtet med dialog under en upphandlingsprocess bl.a. för att praktiskt kunna hantera detta. Jämfört med tidigare blir det mer tydligt att det är tillåtet att begära förtydliganden och kompletteringar eller göra rättelser av fel. Principen om likabehandling innebär att alla leverantörer måste ges samma möjlighet att förtydliga en oklarhet i anbudet.
Läs mer om de nya upphandlingsreglerna på Upphandlingsmyndigheten.
Se Upphandlingsmyndighetens webbinarium om nya regler för offentlig upphandling.
Direktupphandling
De nya reglerna för direktupphandlingar är bland annat höjda beloppsgränser, större utrymme att genomföra direktupphandlingar i en organisation och förändrade regler kring efterannonsering.
Läs mer om de nya reglerna för direktupphandling i vår tidigare nyhet.